Yoga Therapie

 

1 op 1 trajecten

 

Heb je moeite om in contact te komen met je gevoel en/of lichaam? Zit je veel in je hoofd? Voel jij je vaak onveilig? Heb je (vage) lichamelijke klachten waarvan de reden slecht achterhaalt kan worden? Of ervaar je onrust en heb je het gevoel altijd “AAN” te staan? Dan kan Yoga Therapie je een uitkomst bieden.

 

De redenen waarom iemand moeite heeft met zakken in het lichaam, vage fysieke klachten heeft, of een gevoel van onveiligheid ervaart kunnen uiteenlopend zijn. Maar één ervan is trauma.

 

Bij Trauma denken we vaak aan iemand die de oorlog heeft meegemaakt, of wanneer er sprake is geweest van (seksueel) misbruik. Echter is niemand volledig vrij van trauma, trauma gaat over een gevoel van onveiligheid/dreigende situatie. Dit kan dus ontstaan wanneer jij een situatie als onveilig hebt geregistreerd. Denk hierbij aan; emotioneel afwezige ouders, plotseling verlies van een dierbare, een sociaal eisende omgeving (vrienden/school/werk etc) maar ook bij angst en pijn ten gevolge van een operatie, blessure, infectie of ongeluk. Het gaat erom dat een gebeurtenis een blijvende indruk op je heeft achtergelaten waardoor het lichaam zelf als onveilig of bedreigend wordt ervaren.

 

Hierdoor ontstaat niet alleen mentale en emotionele spanning maar ook fysieke spanning. Wanneer deze spanning zich blijft opbouwen en niet wordt ontladen uit zich dat uiteindelijk in allerlei klachten, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Kenmerkend hierbij is dat uiterlijk je een actief leven leidt maar innerlijk er steeds meer uitputting ontstaat.

Yoga Therapie

Om een gevoel van rust en opluchting te ervaren, zal je moeten luisteren naar de verschillende sensaties in het lichaam, om vervolgens deze ervaring te doorvoelen en los te laten op mentaal en fysiek niveau. Hiervoor worden tijdens de privé sessies technieken ingezet vanuit de Polyvagaal Theorie. Vanuit deze theorie worden somatische oefeningen ingezet die werken op de Nervus Vagus, ook wel de zwervende (hersen)zenuw genoemd. Deze zenuw speelt een belangrijke rol als het gaat om je gevoel van veiligheid, gronding en algeheel welzijn. Deze somatische oefeningen zijn bedoelt zijn om je steeds meer bewust te maken van de sensaties of emoties die zich in het lijf afspelen.

 

Sommige sensaties of emoties kunnen geruststellend of plezierig zijn, terwijl andere overweldigend en stressvol kunnen zijn. Dit maakt allemaal deel uit van het genezingsproces.  Wanneer de trauma-energie is erkend of vrij gelaten, zal het zenuwstelsel in zijn rust & herstel toestand overgaan ontstaat er heling.

 

De sessies worden altijd nauwkeurig afgestemd op de persoonlijke behoeftes. Voorafgaand aan de sessies vindt er een uitvoerige intake plaats.  In samenspraak bepalen we hoe we de sessies gaan inkleden, dit gaat dus altijd in overleg. Tijdens de sessies zelf wordt er echter niet gepraat maar gaat het juist over het voelen, je laat het lichaam voor je spreken.

 

Daarbij kunnen fysieke yoga oefeningen/lichaamswerk, ademwerk, bodyscans, tre, yoga nidra en soms ook thuis opdrachten onderdeel uitmaken van de 1 op 1 trajecten.

Yogavragen? Stel ze hier:

  * Een sterretje geeft een verplicht veld aan

  Yin Yoga (groepsles)

  v.a. € 42,50 p.m.

  Yin is een stijl van yoga waarbij houdingen voor langere tijd (3-5 min) worden vastgehouden. Yin yoga is een geweldige tegenhanger als je een actief en snel leven leidt, zoals wij westerlingen vaak doen. Tevens helpt het bij het verbeteren van je houding en het verminderen van klachten, zoals rug-, nek- en schouderklachten.

   

  Prive Yoga

  v.a. € 75 p.sessie.

  Je kiest voor 1 op 1 sessies;  persoonlijke doelgerichte begeleiding. We gaan tijdens de training in op specifieke behoeften, beperkingen en vraagstukken. We bespreken van tevoren jouw wensen en de verschillende yogastijlen. We maken een programma en gaan ermee aan de slag. De intake en het plan van aanpak zijn kosteloos.

  Yin & Yang Yoga (groepsles)

  v.a. € 42,50 p.m.

  In de Yin & Yang yogales word je fysiek uitgedaagd én kom je geheel tot rust komt. Daar waar het bij Yang yoga juist draait om activatie van spieren en het sterker maken van het lichaam, draait het bij Yin yoga juist om loslaten en verzachten. Tijdens de les komt zowel het bewegelijke en dynamische van Yang aan bod als wel onbeweeglijke meditatieve van Yin.

  Yogalessen | Yin & Yang | FGF

  Hatha Yoga (groepsles)

  v.a. € 42,50 p.m.

  Hatha Yoga, terug naar waar het allemaal mee begon. Ha (zon) en Tha (maan) komt uit het sanskriet.Zo staat de zon voor actie en de maan de verinnerlijking. Tijdens de les worden deze tegengestelde energieën samen gebracht.  Door de adem en de aandacht te verplaatsen naar plekken in het lichaam komt daar het ‘bewustzijn.